Alpinisme

Alpinisme is dé koninginnediscipline van de bergsport. Bij alpinisme worden vaak rots-, ijs- en sneeuwbeklimmingen gecombineerd. Niet zelden worden bij alpinisme gletsjers overgestoken.

Daarbij komt dat in het (hoog)gebergte elementen als kleding, weersomstandigheden, oriëntatietechnieken, voeding, EHBO, enzovoort exponentieel belangrijker worden.

Alpinisme vraagt dus een stevige technische opleiding, training, voorbereiding én het opbouwen van ervaring.

Sommigen associëren alpinisme met extreme beklimmingen, maar dat hoeft het echt niet te zijn. De meeste alpinisten starten met eenvoudige beklimmingen en niet iedereen evolueert tot een Hans Kammerlander, Walter Bonatti of sir Edmund Hilary... Je kan een heel leven vullen met relatief eenvoudige maar toch prachtige alpine trekkingen en beklimmingen.

De LBV organiseert daarom diverse opleidingen ter voorbereiding op alpinisme. Zo is de klimschool eigenlijk een basisopleiding waarin je op een veilige manier leert klimmen. Om echt te evolueren tot een zelfstandige alpinist kan je opleidingsstages volgen; van verkenning, over basis, tot gevorderden.

Verhuur materiaal Alpinisme

Voor het huren of ontleven van materiaal voor een stage of persoonlijke doeleinden, neem je best contact op met onze materiaalbeheerder Luc Buntinx

Materiaal Huur per dag Huur per week Waarborg
  Leden Niet leden Leden Niet leden  
Pickel (Recht, 60cm) nvt nvt 8 16 50
Stijgijzers + antibot nvt nvt 8 16 50
IJspickel extreem nvt nvt 10 20 100
Stijgijzers + antibot extreem nvt nvt 10 20 100
Touw (gletsjer) nvt nvt 5 10 50
Sneeuwschoenen nvt nvt 15 30 150

 

Klik hier voor verhuur rotsklimmateriaal

Bergbeklimmen - Ervaringsstage - Wallis

Periode: 14/072019  tot 20/07/2019

Doelstelling: Zelfstandig beklimmingen uitvoeren waarbij alle facetten uit de beginnersstage toegepast worden.

Inhoud: Herhaling rots-, sneeuw -en ijstechnieken, oriëntatie, alpien gevaren, tochtvoorbereiding en tochtverloop.

Begeleiders: An Laenen en Jan Larosse.

Prijs: €650, inbegrepen: Begeleiding en organisatie, 6 overnachtingen op basis van HP hutten, cursusboek, gebruik touwen. Bedrag te voorzien voor onkosten ter plaatse: Vervoer heen en terug en consumpties ter plaatse.

Inschrijven via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Uiterste inschrijvingsdatum: 30/04/2019.

Via ferrata - Brenta, Italië

!!! Nog 3 plaatsen vrij !!!

Periode: 9 september tot en met 14 september

Doelstelling: Kennis in het veilig zelfstandig plannen en beklimmen van alpine via ferrata’s opdoen

Inhoud: In de voorbereidingsdag frissen we de kennis en kunde in het via ferrata klimmen op.   Ter plaatse leren we alle aspecten die er bij komen omwille van het uitgesproken alpiene karakter van de Brenta klassiekers.
De nadruk ligt op voorbereiding en tochtplanning, topo lezen, meteo, en het vlot leren vorderen in het afwisselend stapterrein, afgezekerd terrein en op de fameuze ladders.
Alpine risico’s & daaraan gerelateerd tactiek in overvolle via ferrata’s is eveneens een topic.  Al valt dat midden september tijdens de week al beter mee dan in het weekend in augustus.

Meer info...

Rotsklimmen - KVB4 - Alicante, Spanje

Periode: 02/11/2019 tem 09/11/2019

Uiterste inschrijfdatum: 01/09/2019

Inhoud: De stage geeft de deelnemers inzicht in het gebruik van klemblokken en friends bij het klimmen in semi-geëquipeerd terrein. Klimmen van meertouwlengteroutes in geëquipeerd en semi-geëquipeerd terrein. Komen eveneens aan bod: tactiek , tochtvoorbereiding, materiaalkeuze, gevaren (weer, onweer, steenslag) morele en psychologische aspecten, angstreductie .

Begeleiders: Danny Janssen

Prijs: 150 euro voor organisatie, begeleiding

Kosten ter plaatse 40 euro voor hotel in HP en huur auto

Inschrijven & Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.